Człowiek – odżywianie się
Opis kursu
Kolejny średniej długości kurs. Charakteryzujemy w nim budowę układu pokarmowego człowieka z podziałem na przewód pokarmowy i narządy dodatkowe. Dużo czasu poświęciliśmy dokładnej analizie trawienia, wchłaniania i transportu substancji pokarmowych. Wyjaśniamy też, jak działa nerwowa i hormonalna regulacji trawienia.
Kurs został podzielony na 5 lekcji. Łączny czas: 4 godziny i 21 minut (plus 50 minut na test zaliczeniowy).
Do kursu dołączyliśmy 69 zadań CKE (edycja – jesień 2018).
Wykłady prowadzi Waldemar Lewiński. Współautorami są: Jan Prokop i Jacek Balerstet.
Lekcja 1. Składniki pokarmowe
Przedstawiamy człowieka jako wszystkożernego, stałocieplnego kręgowca. Wyjaśniamy, jakie znaczenie mają składniki pożywienia: cukry, białka, tłuszcze oraz woda i związki mineralne.
Lekcja 2. Budowa układu pokarmowego
Analizujemy budowę układu pokarmowego człowieka z uwzględnieniem podziału na przewód pokarmowy i narządy dodatkowe. Ich budowę przedstawiamy w kontekście pełnionych funkcji.
Lekcja 3. Trawienie, wchłanianie i transport
Przeprowadzamy dokładną analizę procesu trawienia, wchłaniania i transportu cukrów, białek i tłuszczów. Wyjaśniamy zawiłości nerwowej i hormonalnej regulacji trawienia.
Lekcja 4. Doświadczenia
Analizujemy przebieg dwóch szkolnych doświadczeń związanych z układem pokarmowym. Możemy więc ćwiczyć formułowanie problemów badawczych i hipotez.
Lekcja 5. Wybrane zagadnienia medyczne
Przedstawiamy wybrane problemy medyczne związane z układem pokarmowym i jego funkcjami. Między innymi analizujemy anoreksję, bulimię i chorobę wrzodową. Wyjaśniamy, czym jest metabolizm podstawowy i interpretujemy wskaźnik BMI.
Lekcja 5. Zaliczenie
Test zaliczeniowy
MATURAOLIMPIADASPRAWDZIAN
MATURAOLIMPIADASPRAWDZIAN
Zobacz stronę demo
1. Składniki pokarmowe (Wykład: 1 godz. 9 min. Poziom trudności: I do II)
1.1. Wprowadzenie (1m 50s)
1.2. Pokarm człowieka (2m 53s)
1.3. Woda i sole mineralne (13m 32s)
1.4. Białka (13m 44s)
1.5. Lipidy (13m 22s)
1.6. Cukry (14m 29s)
1.7. Witaminy (7m 17s)
2. Budowa układu pokarmowego (Wykład: 56 min. Poziom trudności: I do II)
2.1. Wprowadzenie (1m 23s)
2.2. Układ pokarmowy człowieka (13m 42s)
2.3. Jama ustna (13m 38s)
2.4. Gardło i przełyk (3m 1s)
2.5. Żołądek (4m 11s)
2.6. Jelito cienkie i jelito grube (6m 31s)
2.7. Gruczoły dodatkowe (8m 41s)
2.8. Podsumowanie (4m 41s)
3. Trawienie, wchłanianie i transport (Wykład: 1 godz. 26 min. Poziom trudności: II)
3.1. Wprowadzenie (1m 55s)
3.2. Przesuwanie pokarmu (8m 25s)
3.3. Trawienie sacharydów (20m 17s)
3.4. Trawienie białek (20m 6s)
3.5. Trawienie tłuszczów (11m 18s)
3.6. Regulacja pracy układu pokarmowego (10m 35s)
3.7. Zadania wątroby (7m 11s)
3.8. Podsumowanie (5m 58s)
4. Doświadczenia (Wykład: 18 min. Poziom trudności: I)
4.1. Wprowadzenie (57s)
4.2. Działanie amylazy ślinowej (6m 27s)
4.3. Emulgowanie tłuszczów (5m 53s)
4.4. Podsumowanie (4m 21s)
5. Wybrane zagadnienia medyczne (Wykład: 36 min. Poziom trudności: I)
5.1. Wprowadzenie (1m 29s)
5.2. Zapotrzebowanie energetyczne (7m 49s)
5.3. Zaburzenia odżywiania (9m 45s)
5.4. Choroby związane z układem pokarmowym (5m 5s)
5.5. Problem otyłości (7m 53s)
5.6. Podsumowanie (3m 19s)
6. Zaliczenie
Test zaliczeniowy: 25 pytań (30 punktów), limit czasu: 50 min, maks. liczba prób: 5.