agar

« Powrót do Słownika

agar – substancja żelująca pozyskiwana z plech z krasnorostów. Jest mieszaniną takich polisacharydów, jak agaroza (70%) i agaropektyny (30%). W ich skład wchodzi trudno przyswajalna dla człowieka galaktoza.

Zastosowania: 

  • naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów),
  • w farmaceutyce i kosmetyce jako środek spęczniający, żelujący i powodujący rozpad tabletek,
  • w laboratoriach jako neutralny podkład do pożywek, na których hoduje się bakterie.

Kurs: Protisty

Synonimy:
agar-agar
« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close