deoksyryboza

« Powrót do Słownika

deoksyryboza – prosty cukier pięciowęglowy (pentoza – C5H10O4), który jest komponentem nukleotydów DNA (deoksyrybonukleotydów), posiada o jedną grupę hydroksylową (-OH) mniej niż ryboza (cukier pentoza C5H10O5, która jest komponentem nukleotydów RNA – rybonukleotydów). 

Kurs: Naukowe podstawy biologii

Kurs: Genetyka

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close