enzym restrykcyjny

« Powrót do Słownika

enzym restrykcyjny – endonukleaza, która rozpoznaje i rozcina cząsteczki DNA obce dla bakterii (DNA bakteriofagów). Enzym rozcina DNA w tylko specyficznych sekwencjach nukleotydowych: miejscach restrykcyjnych. Rozpoznawana sekwencja zwykle ma charakter symetryczny o długości od 4 do 8 par zasad (pz), ale nie jest to reguła. Enzym restrykcyjny rozcinający miejsce symetryczne zostawia tzw. lepkie końce. Restryktazy są jednym z podstawowych narzędzi inżynierii genetycznej.

Kurs: Biotechnologia (2.4.)

Synonimy:
restryktaza
« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close