gastryna

« Powrót do Słownika

gastryna – hormon wytwarzany przez komórki części odźwiernikowej żołądka oraz w początkowej części dwunastnicy i wydzielany do krwi. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego (wydzielanie kwasu solnego) oraz aktywność sekrecyjną pęcherzyka żółciowego i trzustki. Należy do hormonów tkankowych.

Dla zainteresowanych: jest to grupa/mieszanka różnych plipeptydów.

Kurs: Człowiek – układ pokarmowy (3.6.)

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close