glikozylacja

« Powrót do Słownika

glikozylacja – reakcja łączenia węglowodanów z innymi związkami organicznymi przebiegająca z wytworzeniem wiązania glikozydowego. Produktem glikozylacji są glikozydy, często występujące w organizmach żywych.

Przykłady: glikoproteiny (produkty glikozylacji białek), glikolipidy (glikozylowane tłuszcze).

Dla zainteresowanych – glikozydami są także nukleozydy (z punktu widzenia chemicznego są glikozylowanymi purynami lub pirymidynami.

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close