Gram-dodatnie

« Powrót do Słownika

Gram-dodatnie (G+) – bakterie barwiące się trwale na fioletowo w barwieniu metodą Grama. Ściana komórkowa bakterii G+ jest grubsza (40-50 nm) od ściany bakterii G−, ale nie wyróżnia się w niej błony zewnętrznej. Bakterie Gram-dodatnie są zwykle mniej zjadliwe niż bakterie Gram-ujemne. Antybiotyk zwalczający skutecznie bakterie Gram-dodatnie to, np. penicylina (zaburza syntezę peptydoglikanu).

Kurs: Prokarionty (3.3.) (3-letnie liceum)

Kurs: Prokarionty (3.3.) (4-letnie liceum)

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close