Gram-ujemne

« Powrót do Słownika

Gram-ujemne (G−) – bakterie nie barwiące się trwale na fioletowo w barwieniu metodą Grama. Ściana komórkowa bakterii G− jest cieńsza od ściany bakterii G+ (zawiera mniej peptydoglikanu), a ponadto odróżnia się obecnością dodatkowej błony zewnętrznej. Bakterie Gram-ujemne są zwykle bardziej zjadliwe niż bakterie Gram-dodatnie.

Kurs: Prokarionty (3.3.) (3-letnie liceum)

Kurs: Prokarionty (3.3.) (4-letnie liceum)

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close