gutacja

« Powrót do Słownika

gutacja – zjawisko wydzielania kropel wodnych roztworów związków organicznych i soli mineralnych przez rośliny lądowe. Krople są wydzielane przez specjalne twory umieszczone na krańcach blaszki liściowej (w miejscach zakończenia wiązek przewodzących), zwane hydatodami.

Gutacja następuje na skutek parcia korzeniowego, w warunkach gdy roślina ma dostęp do dużych ilości wody w glebie, a powietrze cechuje bardzo duża wilgotność względna utrudniająca transpirację. Pomaga obniżyć turgor i w pozbyciu się nadmiaru niektórych soli. Występuje zwłaszcza u młodych roślin, np. nasturcji, zbóż, kapusty, pokrzywy. 

Ważne: gutacji nie należy mylić z płaczem roślin.

(łac. gutta – kropla)

Krótko: wydzielanie kropli wody spowodowane parciem korzeniowym u niektórych roślin.

Kurs: Fizjologia roślin (2.4.) (3-letnie liceum)

Kurs: Fizjologia roślin (2.4.) (4-letnie liceum)

Dla zainteresowanych: gutacja (w sensie fizjologicznym) występuje także u niektórych grzybów.

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close