inhibitor kompetycyjny

« Powrót do Słownika

inhibitor kompetycyjny – substancja, która hamuje aktywność enzymu, łącząc się z jego miejscem aktywnym. Ma budowę podobną do substratu. Zwiększenie stężenia substratu znosi efekt hamowania.

Ważne: przy dużych różnicach powinowactwa do miejsca aktywnego znoszenie efektu może być problematyczne (w warunkach fizjologicznych).

Nieformalnie: konkurowanie podobnych substancji o to samo miejsce aktywne.

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close