jajożyworodność

« Powrót do Słownika

jajożyworodność – forma żyworodności polegająca na tym, że po zapłodnieniu wewnętrznym zarodek pozostaje w błonach jajowych wewnątrz organizmu matkiOdżywia się substancjami żółtka i zachowuje autonomię podczas rozwoju. Młody osobnik uwalnia się z błon jajowych wkrótce po złożeniu jaja lub samica rodzi żywego potomka. Ten rodzaj rozrodu występuje u niektórych przywr, nicieni, owadów, ryb, płazów i gadów.

Uwaga: pojęcie jajożyworodność nominalnie zostało wycofane z użycia i zastąpione określeniem żyworodność lecytotroficzna. Jest jednak wciąż stosowane w podręcznikach i, naszym zdaniem, możesz go używać bez ryzyka odrzucenia.

(łac. ovoviviparia)

Kurs: Fizjologia zwierząt (9.5.)

Synonimy:
żyworodność lecytotroficzna
« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close