kaloria

« Powrót do Słownika

kaloria (cal) – ilość energii cieplnej niezbędnej do podniesienia temperatury 1 g wody o 1 stopień Celsjusza . Również ilość energii cieplnej, którą wydziela jeden gram wody, kiedy schładza się o jeden stopień.

Uwaga: zawartość energii w pokarmach oznacza się w kilokaloriach (kcal), ale zapisy są często niestaranne.

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close