karotenoidy

« Powrót do Słownika

karotenoidy – barwniki towarzyszące (żółte, pomarańczowe), występujące w chloroplastach roślin i w niektórych komórkach prokariotycznych. Przez absorbowanie fali świetlnej o długości, której nie może pobrać chlorofil, karotenoidy poszerzają spektrum barw napędzających proces fotosyntezy. Pełnią też funkcje przeciwutleniaczy.

Grupy: karoteny i ksantofile.

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close