koacerwaty

« Powrót do Słownika

duże micele samoistnie tworzące się w układach koloidalnych wielu ważnych związków organicznych, takich jak białka, tłuszcze i kwasy nukleinowe.

Bariera rozgraniczająca koacerwaty od środowiska zewnętrznego jest półprzepuszczalna i ich środowisko wewnętrzne często odbiega od zewnętrznego. Dodając do roztworu takie enzymy badacze uzyskali efekt pseudometabolizmu (reakcje chemiczne porównywalne z reakcjami biochemicznymi).

Wg teorii Oparina koacerwaty są protobiontami – formą materii nieożywionej najbliższą komórkom. Najważniejszą różnicą między nimi jest brak zdolności koacerwatów do rozmnażania się.

Kurs: Ewolucjonizm (3L)(L. 7.)

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close