kompetencja

« Powrót do Słownika

kompetencja – naturalny stan komórek bakteryjnych, w którym DNA z otoczenia może przedostać się do ich wnętrza. Kompetencja jest charakterystyczna dla niektórych gatunków bakterii, np. Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Rhizobium.Stan kompetencji jest podstawowym warunkiem transformacji i wymaga wytworzenia specjalnego białkowego czynnika kompetencji. Naturalne szczepy mają stosunkowo niską kompetencję. W warunkach laboratoryjnych kompetencja może być podwyższona przez traktowanie organizmów roztworami soli.
Krótko: fizjologiczny stan zdolności bakterii do transformacji.Ważne! Kompetencję wykazują także pewne szczepy drożdży (Saccharomyces).

Kurs: Prokarionty (2.5.) (3-letnie liceum)

Kurs: Prokarionty (2.5.) (4-letnie liceum)

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close