kwas moczowy

« Powrót do Słownika

kwas moczowy – jeden z końcowych produktów metabolizmu związków azotowych w organizmach żywych. Stosunkowo nietoksyczny i słabo rozpuszczalny w wodzie (wytrąca się w postaci białych kryształów).

Ściślej – produkt końcowy metabolizmu białek i puryn, a także główny produkt przemiany materii azotowej u zwierząt urikotelicznych (owadów, ślimaków lądowych i wielu gadów). 

Kurs: Fizjologia zwierząt (6.4.)

Kurs: Metabolizm (10.2.) (3-letnie liceum)

Kurs: Metabolizm (10.2.) (4-letnie liceum)

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close