kwas tłuszczowy

« Powrót do Słownika

kwas tłuszczowy – kwas karboksylowy o długim łańcuchu węglowym. Kwasy tłuszczowe różnią się długością oraz liczbą i umiejscowieniem wiązań nienasyconych; trzy kwasy tłuszczowe połączone z jedną cząsteczką glicerolu tworzą cząsteczkę tłuszczu, nazywanego również triacyloglicerolem lub triglicerydem.

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close