kwasy tejchojowe

« Powrót do Słownika

kwasy tejchojowe – polimery składające się z reszt glicerolu lub innego alkoholu połączonego z grupami fosforowymi. Występują w ścianie komórkowej bakterii Gram-dodatnich. Odgrywają ważną rolę w podziałach komórkowych, a u bakterii patogennych także w kolonizacji komórek gospodarza (są istotnym czynnikiem wirulencji). Obecnie trwają pracę nad nowymi lekami, których celem jest blokowanie syntezy kwasów tejchonowych.

Kurs: Prokarionty (3.3.) (3-letnie liceum)

Kurs: Prokarionty (3.3.) (4-letnie liceum)

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close