lipidy

« Powrót do Słownika

lipidy – grupa związków organicznych, do której należą tłuszcze, fosfolipidy i steroidy, które rozpuszczają się słabo, jeśli w ogóle, w wodzie. Główne biologiczne funkcje lipidów to: współtworzenie błon biologicznych, magazynowanie energii i udział w przesyłaniu sygnałów (hormony steroidowe). 

Kurs: Naukowe podstawy biologii (7.) (3-letnie liceum)

Kurs: Naukowe podstawy biologii (7.) (4-letnie liceum)

Synonimy:
tłuszczowce
« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close