pęcznienie

« Powrót do Słownika

pęcznienie – fizyczna absorpcja wody do wnętrza struktury powodująca zwiększenie objętości. W przypadku nasion zapoczątkowuje ich kiełkowanie.  Pęcznienie jest tu związane ze zdolnością koloidów roślinnych do wiązania znacznych ilości wody. Pęcznieniu podlegają wszystkie występujące w nasionach koloidy hydrofilowe, przede wszystkim te z białkami (najsilniej), skrobią oraz pektynami.

Podkreślić należy, że w suchych nasionach pobieranie wody następuje wyłącznie przez jej wnikanie między cząsteczki materiałów zapasowych (wspomnianych białek i lub skrobi). Następuje to zgodnie z gradientem potencjału chemicznego i zależy od:

  • temperatury,
  • rodzaju koloidu,
  • potencjału wody na zewnątrz nasiona.
Synonimy:
imbibicja
« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close