podstawowy składnik pokarmowy

« Powrót do Słownika

podstawowy składnik pokarmowy – substancja, którą organizm musi pobrać ze środowiska, ponieważ nie potrafi jej zsyntezować z żadnego innego ma­teriału. U człowieka są to witaminy, minerały, niektóre aminokwasy i kwasy tłuszczowe.

Ogólnie: ważna substancja egzogenna.

Uwaga: naszym zdaniem to pojęcie na tyle nieprecyzyjne, że może być różnie interpretowane. Odradzamy jego używania.

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close