tłuszcze

« Powrót do Słownika

tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów prostych, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli (triglicerydów). Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.

Większość tłuszczów nie ma zapachu i jest nierozpuszczalna w wodzie, natomiast dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalnikach niepolarnych. Tłuszcze mają ciężar właściwy mniejszy od wody, a ich odczyn jest obojętny.

Kurs: Naukowe podstawy biologii (7.3.) (3-letnie liceum)

Kurs: Naukowe podstawy biologii (7.3.) (4-letnie liceum)

Synonimy:
tłuszcze właściwe
« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close