witaminy

« Powrót do Słownika

witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o zróżnicowanej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla człowieka i innych organizmów są związkami egzogennymi, w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (często w postaci prowitamin). Ze względu na rozpuszczalność witaminy dzielone są na: rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E i K) i rozpuszczalne w wodzie (witaminy B i C). 

Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór – hipowitaminoza, zaś nadmiar – hiperwitaminoza.

Uwaga: nawet rośliny telomowe wymagają witamin! Chodzi tu o wit. B12. Istotniejsze jest jednak, że witaminy są substancjami oligodynamicznymi.

Krótko: witamina to egzogenna organiczna cząsteczka niezbędna w diecie w małych ilościach. Działa jako koenzym lub jego część. 

Kurs: Człowiek – układ pokarmowy (1.7.)

Ciekawe: pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku.

« Powrót do Słownika