wysalanie białek

« Powrót do Słownika

wysalanie białek – strącanie białek z roztworów wodnych poprzez dodanie stężonego roztworu soli, np. NaCl. Jest skutkiem zaburzenia otoczki cząsteczek wody i agregacji cząsteczek białek. Proces ten jest przykładem przejścia zolu w żel (koagulacji). Nie narusza struktury białka (nie powoduje denaturacji) i jest odwracalny.

Kurs: Naukowe podstawy biologii (8.7.) (3-letnie liceum)

Kurs: Naukowe podstawy biologii (8.7.) (4-letnie liceum)

« Powrót do Słownika

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania, korzystania z narzędzi analitycznych (Google Analytics), marketingowych (Facebook Custom Audiences), wtyczek społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter) oraz odtwarzacza wideo (Vimeo). Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję". Jeżeli chcesz edytować ustawienie plików cookies, wejdź w ustawienia swojej przeglądarki.

New Report

Close